Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
- 400 ml vlažného mlieka
- maslo
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 kocka čerstvého droždia
- 100 ml repkového oleja
- 4 vajcia
- 1 čl soli
- 1 čl citrónovej kôry
- štipka muškátového orieška
- 1 PL rumu
- 500 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- Ešte potrebujeme:
- 2 PL masti
- 2 PL repkového oleja
- Na posypanie
- práškový cukor
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Skalický trdelník
Na kvások zmiešame 100 ml teplého mlieka s 1 PL kryštálového cukru, rozdrobíme doň droždie, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť asi 15 minút. Zvyšné mlieko zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, múku zmiešame so soľou, citrónovou kôrou, muškátovým orieškom, prilejeme kvások, mlieko zmiešané s cukrom, pridáme 4 žĺtky, premiešame a nakoniec pridáme olej, rum a roztopené maslo. V mixéri miesime nadstavcom na kysnuté cesto a keď sa v ceste začnú vytvárať cestičky, je hotové. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na štyri rovnako veľké bochníky a necháme ešte 20 min podkysnúť.
Pomocou noža vytvoríme rovnomerný pás cesta, rukami vytvarujeme dlhý valček a ešte necháme 20 minút podkysnúť.
Trdlo nahrejeme, aby bolo teplé, potrieme masťou a navinieme naň cesto do tvaru špirály. Začiatok cesta prichytíme pod navinuté cesto a koniec podložíme pod navinuté cesto, aby sa cesto počas pečenia nerozplietlo. Potom jemne a rovnomerne cesto na forme pováľame, aby sa utlačilo.
Navinuté cesto dôkladne natrieme rozmiešanými bielkami a obalíme v nahrubo nasekaných vlašských orechoch.
Rovnomerne polejeme roztopeným maslom, masťou a olejom, ktoré sme spolu dôkladne premiešali. Havlíkovci pečú trdelníky v špeciálnej peci na bukovom dreve a neustále ich otáčajú. V domácich podmienkach ich pečieme na stojane v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút. Počas pečenia dvakrát pootočíme formou, aby sa cesto rovnomerne upieklo. Po upečení necháme 2-3 minúty odstáť a opatrne zložíme z formy. Ešte teplý posypeme práškovým cukrom.
Tip na Skalické rožky (ak nemáme formu na trdelník)
Použijeme to isté vykysnuté cesto ako na trdelník.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu, prekrojíme na štvrtiny a každú časť opäť na polovicu. Vzniknú trojuholníky, ktoré zatočíme smerom od najhrubšej časti k najtenšej. Vytvoríme rožteky, ktoré potrieme rozšľahaným bielkom, obalíme v nasekaných orechoch, polejeme roztopeným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 25 minút.
Šéfkuchár: | Recept z epizódy: 13. 11. 2022
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
- 400 ml vlažného mlieka
- maslo
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 kocka čerstvého droždia
- 100 ml repkového oleja
- 4 vajcia
- 1 čl soli
- 1 čl citrónovej kôry
- štipka muškátového orieška
- 1 PL rumu
- 500 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- Ešte potrebujeme:
- 2 PL masti
- 2 PL repkového oleja
- Na posypanie
- práškový cukor
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame