Ingrediencie
- na rozkvas:
- 70 g Pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie, Penam
- 70 g vody
- 20 g kvásku (1 PL)
- na cesto:
- rozkvas
- 215 g Pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie, Penam
- 50 g cukru
- štipku soli
- 100 -110 g mlieka
- 20 g mletého maku
- 25 g studeného masla
- na plnku:
- 8 -10 sliviek
- 60 g kryštálového cukru
- štipka vanilky
- troška vody
- 1 PL kukuričného škrobu
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Makové slimáky so slivkami
Pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku, vodu, kvások, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 6-8 hodín. (Ak je kvások silne aktívny, odporúčame 6 hodín.)
Do vykvaseného rozkvasu pridáme všetky prísady na cesto, okrem masla. Mlieko izbovej teploty pridávame postupne podľa toho, ako vlhká je múka a ako nám saje tekutinu. Pomocou robota na nízkych otáčkach vypracujeme cesto (za približne 5 minút), aby sme rozvinuli lepok. Do takmer hotového cesta zapracujeme mierne zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Vypracované cesto necháme v prikrytej miske fermentovať pri izbovej teplote približne 2-3 hodiny.
Medzitým pripravíme plnku: Slivky očistíme a nakrájame na kúsky, posypeme ich cukrom, pridáme vanilku a ak je to potrebné, kvapku vody. Na nízkom ohni varíme približne 8-10 minút. Vo vode rozmiešame kukuričný škrob, vlejeme ho do sliviek, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme.
Vykvasené cesto rukami alebo pomocou valčeka roztiahneme na obdĺžnik a natrieme slivkovou zmesou. Zrolujeme a narežeme na hrubšie slimáky. Kladieme do pripraveného pekáča vystlaného papierom na pečenie. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote kvasiť zhruba 2-3 hodiny. Musia viditeľne narásť.
Rúru rozohrejeme na 180°C. Nakvasené slimáky vložíme do stredu rúry a pečieme 25-30 minút. Upečené slimáky necháme chvíľku vychladnúť a podávame. Najlepšie sú s omáčkou z riedkeho pudingu.
Šéfkuchár: Petronela Boleková | Recept z epizódy: 12. 04. 2021
Ingrediencie
- na rozkvas:
- 70 g Pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie, Penam
- 70 g vody
- 20 g kvásku (1 PL)
- na cesto:
- rozkvas
- 215 g Pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie, Penam
- 50 g cukru
- štipku soli
- 100 -110 g mlieka
- 20 g mletého maku
- 25 g studeného masla
- na plnku:
- 8 -10 sliviek
- 60 g kryštálového cukru
- štipka vanilky
- troška vody
- 1 PL kukuričného škrobu
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame