Makové slimáky so slivkami - Tajomstvo mojej kuchyne

Makové slimáky so slivkami

Maspoma

Pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku, vodu, kvások, prikryjeme  a necháme  pri izbovej teplote fermentovať približne 6-8 hodín. (Ak je kvások silne aktívny, odporúčame  6 hodín.)

Do vykvaseného rozkvasu pridáme všetky prísady na cesto, okrem masla. Mlieko izbovej teploty pridávame postupne podľa toho, ako vlhká je múka a ako nám saje tekutinu. Pomocou robota na nízkych otáčkach vypracujeme cesto (za približne 5 minút), aby sme rozvinuli lepok. Do takmer hotového cesta zapracujeme mierne zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Vypracované cesto necháme v prikrytej miske fermentovať pri izbovej teplote približne 2-3 hodiny.

Medzitým pripravíme plnku: Slivky očistíme a nakrájame na kúsky, posypeme ich cukrom, pridáme vanilku a ak je to potrebné,  kvapku vody. Na nízkom ohni varíme približne 8-10 minút. Vo vode rozmiešame kukuričný škrob,  vlejeme ho do sliviek, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme.

Vykvasené cesto rukami alebo pomocou valčeka roztiahneme na obdĺžnik a natrieme slivkovou zmesou. Zrolujeme a narežeme na hrubšie slimáky. Kladieme do pripraveného pekáča vystlaného papierom na pečenie. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote kvasiť zhruba 2-3 hodiny. Musia viditeľne narásť.

Rúru rozohrejeme na 180°C. Nakvasené slimáky vložíme do stredu rúry a pečieme 25-30 minút. Upečené slimáky necháme chvíľku vychladnúť a podávame. Najlepšie sú s omáčkou z riedkeho pudingu.

Maspoma

Šéfkuchár: Petronela Boleková | Recept z epizódy: 12. 04. 2021

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu


NOVÁ, V PORADÍ UŽ 6. KNIHA RECEPTOV Z OBĽÚBENEJ TELEVÍZNEJ RELÁCIE

Novú knihu si môžete objednať v kníhkupectvách Martinus a Panta Rhei.