Ensaimada - Tajomstvo mojej kuchyne

Ensaimada

Decodom

Sušené droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme odstáť.

Vo veľkej miske zmiešame soľ, cukor a postupne pridáme múku, teplé mlieko a kvások. Dôkladne premiešame. Pridáme vajcia, dve lyžice masti a dobre premiešame rukami, až kým cesto nebude mäkké a poddajné. Misu s cestom zakryjeme a necháme kysnúť približne 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Drevenú dosku pomastíme olivovým olejom, cesto rovnomerne roztlačíme rukami. Pomocou valčeka ho rozvaľkáme na tenký plát, všade rovnako hrubý, odrežeme spodný okraj a naložíme ho na vrchnú stranu cesta, aby sa následne ľahšie rolovalo. Po celej ploche rovnomerne rozotrieme vrstvu masti a zrolujeme. Rolku uložíme do tvaru slimáka, potrieme opäť vrstvou bravčovej masti a necháme 2 hodiny odpočívať. Odpočinutú rolku rozvinieme a ukladáme na pomastený plech na pečenie v smere hodinových ručičiek tak, aby medzi závitmi zostali medzery, ktoré sa kysnutím vyplnia.  Odložíme kysnúť na miesto so stálou teplotou na 24 hodín.

Ensaimadu pečieme na druhý deň v rúre rozohriatej na 200°C zhruba 15 minút, kým nie je chrumkavá a  zlatohnedá. Nakrájame a posypeme cukrom.

Decodom

Šéfkuchár: Chaime | Recept z epizódy: 11. 11. 2018

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu