Čokoládový koláč so slaným karamelom - Tajomstvo mojej kuchyne

Čokoládový koláč so slaným karamelom

Decodom

Postup: Vo veľkej mise zmiešame múku, mandle, kakao, soľ a cukor. Primiešame maslo, ďalej pridáme vajíčko, vanilkový extrakt a znova premiešame. Prilejeme vodu a dokončíme cesto, ktoré zabalíme do fólie, utlačíme na placku a dáme do chladničky minimálne na 30 minút, najlepšie však cez noc. Vymastíme tortovú formu s priemerom 26 cm. Cesto rozvaľkáme na doske alebo cez fóliu na kruh s priemerom väčším než je forma. Preložíme do formy a dáme chladiť na 30 minút. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, posypeme fazuľou a pečieme na „slepo“ pri 180 stupňoch Celzia asi 10-15 minút. Odstránime fazuľu aj papier, vrátime späť do rúry na ďalších 10-15 minút. Pred plnením necháme vychladnúť.
Na karamel si do hrnca dáme vodu a cukor. Na miernom plameni varíme bez miešania, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nezíska karamelovú farbu. Hrniec odstavíme a pridáme smotanu, vrátime späť a varíme 1-2 minúty za stáleho miešania. Odstavíme, pridáme maslo, soľ a znova premiešame. Vychladnuté nalejeme na tuhý korpus a necháme tuhnúť 4-5 hodín.
Na polevu si necháme zovrieť smotanu, keď bublinkuje pridáme čokoládovú polevu, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom polevu nalejeme na vychladnutý koláč a zatuhnutý karamel. Necháme ešte zatuhnúť 2-3 hodiny a posypeme zrniečkami hrubozrnnej soli.
Podávame s punčovou zmrzlinou.

Decodom

Šéfkuchár: Kamila Magálová | Recept z epizódy: 03. 06. 2017

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu


NOVÁ, V PORADÍ UŽ 6. KNIHA RECEPTOV Z OBĽÚBENEJ TELEVÍZNEJ RELÁCIE

Novú knihu si môžete objednať v kníhkupectvách Martinus a Panta Rhei.