Ingrediencie
- okrúhla forma s Ø 22 cm
- na korpus:
- 150 g hladkej pšeničnej múky
- 50 g gaštanovej múky
- 100 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- štipka soli
- na krém:
- 3 veľké vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 120 ml citrónovej šťavy
- 80 g masla
- 1 PL kôry z bio citróna
- štipka soli
- +
- smotanový krém (Monika)
- 1-2 PL medu
- 4-5 bio citrónov
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Citrónový koláč
V miske zmiešame múku, soľ, cukor, vanilku, kocky masla a rukou spracujeme mrveničku. Presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom) a prstami/lyžičkou povtláčame na dno a boky formy. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a ešte horúci lyžičkou jemne postláčame, aby držal pokope aj po vychladnutí a pri krájaní.
Do misky pripravíme menšie kocky masla a čerstvo nastrúhanú kôru z bio citróna. V malom hrnci metličkou ručne prešľaháme vajcia s cukrom, pridáme štipku soli, citrónovú šťavu a premiešame. Na miernom plameni pravidelne miešame, pokiaľ citrónový krém nezačne hustnúť. Znížime teplotu a počkáme, kým sa začnú tvoriť bublinky, vtedy hrniec hneď stiahneme zo sporáka a do krému pridáme pripravené kocky masla a citrónovú kôru. Dobre premiešame a cez sitko vylejeme na upečený korpus. Citrónový zákusok vložíme späť do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme asi 15 minút.
Koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho odložíme ešte na 2-3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme citrónový zákusok smotanovým krémom, ktorý osladíme medom a dozdobíme plátkami citrónov.
Šéfkuchár: Citrónový koláč | Recept z epizódy: 18. 03. 2020
Ingrediencie
- okrúhla forma s Ø 22 cm
- na korpus:
- 150 g hladkej pšeničnej múky
- 50 g gaštanovej múky
- 100 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- štipka soli
- na krém:
- 3 veľké vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 120 ml citrónovej šťavy
- 80 g masla
- 1 PL kôry z bio citróna
- štipka soli
- +
- smotanový krém (Monika)
- 1-2 PL medu
- 4-5 bio citrónov
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame