Citrónový koláč - Tajomstvo mojej kuchyne

Citrónový koláč

Maspoma

V miske zmiešame múku, soľ, cukor, vanilku, kocky masla a rukou spracujeme  mrveničku. Presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom) a prstami/lyžičkou povtláčame na dno a boky formy. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a ešte horúci lyžičkou jemne postláčame, aby držal pokope aj po vychladnutí a pri krájaní.

Do misky pripravíme menšie kocky masla a čerstvo nastrúhanú kôru z bio citróna. V malom hrnci metličkou ručne prešľaháme vajcia s cukrom, pridáme štipku soli, citrónovú šťavu a premiešame. Na miernom plameni pravidelne miešame, pokiaľ citrónový krém nezačne hustnúť. Znížime teplotu a počkáme, kým sa začnú tvoriť bublinky, vtedy hrniec hneď stiahneme zo sporáka a do krému pridáme pripravené kocky masla a citrónovú kôru. Dobre premiešame a cez sitko vylejeme na upečený korpus. Citrónový zákusok vložíme späť do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme asi 15 minút.

Koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho odložíme ešte na 2-3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme citrónový zákusok smotanovým krémom, ktorý osladíme medom a dozdobíme plátkami citrónov.

Maspoma

Šéfkuchár: Citrónový koláč | Recept z epizódy: 18. 03. 2020

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu