Morčacie stehno na francúzskej omáčke a cviklový šalát - Tajomstvo mojej kuchyne

Morčacie stehno na francúzskej omáčke a cviklový šalát

Maspoma

Do tlakového hrnca dáme kačaciu alebo bravčovú masť a necháme jemne rozpáliť. Červenú cibuľu  ošúpeme, prekrojíme na polovice a tie ešte na tri časti. Hrubé plátky cibule  pridáme do masti. Pór nakrájame na hrubšie kolieska, papriku zbavíme jadrovníkov a tiež prekrojíme na tri časti. Dochutíme rascou, čiernym korením, kurkumou a všetko spolu ešte minútku restujeme. Podlejeme vínom, pridáme morčacie stehno, sójovú omáčku, soľ a podlejeme vodou, aby bolo stehno do polovice namočené. Tlakový hrniec zavrieme, necháme prevrieť a od momentu, keď začne vypúšťať paru  oheň znížime na minimum a varíme 60 minút.

Špecle robíme tesne pred podávaním: Do väčšieho širšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Uvarené mrkvy a vajcia  pridáme s polovicou krupice do mixéra a úplne rozmixujeme na kašu. V tejto fáze môžeme pridať aj čerstvé bylinky. Pomer krupice je orientačný, veľmi záleží aj na vodnatosti mrkvy, cesto musí mať hustejšiu konzistenciu. Do rozmixovaného cesta prisypeme zvyšok krupice a kôpor. Môžeme pridať aj celozrnnú krupicu, osolíme, pridáme kurkumu a zamiešame. Cesto sa nesmie liať, musí dobre schádzať  z drievka. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu. Špecle necháme vo vriacej vode povariť asi dve minútky, potom ich jemne premiešame, pridáme teplotu, aby jemne bublali a varíme ešte asi 3 minútky. Scedíme, pridáme kus masla, posolíme a jemne premiešame. Pred podávaním osmažíme na masle.

Keď je mäso uvarené, vyberieme, pridáme šľahačkovú smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme na krém. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou, v prípade potreby rozriedime alebo zahustíme trochou škrobu rozhabarkovaného v troške vody.

Surovú cviklu aj jablko nastrúhame nahrubo a pridáme olivový olej. Dáme zovrieť trochu vody, pridáme štipku soli, octu a  cukru. Necháme vychladnúť a zalejeme cviklu s jablkom. Dochutíme čiernym korením, medom a citrónom.

Maspoma

Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 12. 05. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu