Kohút na víne - Tajomstvo mojej kuchyne

Kohút na víne

Maspoma

Na masle a tuku opečieme nakrájaný cesnak, šalotku a slaninku. Pridáme očistené, prekrojené kohútie stehná,  opražíme, osolíme a vyberieme ich na tanier. Do výpeku dáme asi polovicu na kolieska nakrájanej koreňovej zeleniny, podlejeme koňakom, červeným vínom, vývarom a pridáme sušené hríby, ktoré sme predtým namočili do vody. Pretlak orestujeme na masle a tiež pridáme do hrnca. Necháme prevrieť, vložíme späť kohútie stehná, dochutíme tymianom, rozmarínom, bobkovým listom, čiernym korením a novým korením. Vložíme do rúry vyhriatej na 155 stupňov Celzia asi  na 45 minút. Hotové kohútie stehná vyberieme  z omáčky, znova opečieme na tuku, aby bola koža chrumkavá a  zapečieme v rúre. Zvyšok nakrájanej koreňovej zeleniny opražíme na masti a tiež dáme zapiecť na chvíľku do rúry. Omáčku zahustíme múkou rozmiešanou s vodou a nakoniec opečenú zeleninu vložíme do omáčky.

Pretlačené zemiaky zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, trocha posolíme a vypracujeme cesto, z neho tvarujeme šúľance, ktoré môžeme uvariť v horúcej vode alebo opiecť na masle na panvici. Hotové posypeme opraženou panko strúhankou.

Stehná podávame preliate omáčkou a ako prílohu šúľance.

Maspoma

Šéfkuchár: Gabo Kocák | Recept z epizódy: 12. 12. 2021

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu