Šachovnicové „kexíky“ - Tajomstvo mojej kuchyne

Šachovnicové „kexíky“

Maspoma

Práškový cukor s maslom vyšľaháme. Rozdelíme vajcia a žĺtky po jednom pridávame do mixéra . Múku preosejeme a pridávame postupne do zmesi v mixéri, potom pridáme vanilkovú esenciu, soľ a pokračujeme v miešaní. Potom zabalíme a dáme na 30 minút do chladničky.

Kakaový prášok zmiešame s vodou, pridáme 10 g múky a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na  3 tretiny. Do jednej vmiešame kakaovú zmes, urobíme 3 tehličky,  zabalíme ich do fólie  a opäť dáme do chladničky stuhnúť. Potom jednu vanilkovú a jednu kakaovú tehličku prekrojíme pozdĺžne na 1 cm hrúbku. Potrieme každú vrstvu vaječným bielkom a uložíme na seba na striedačku. Opäť odložíme do chladničky. Potom hmotu nakrájame pozdĺžne na  1cm pásiky, potrieme bielkom a ukladáme na seba vrstvy, aby sa dosiahol šachovnicový efekt. Poslednú tretinu  vanilkového cesta vyvaľkáme, potrieme zvnútra bielkom, vložíme šachovnicový model, zrolujeme, zabalíme do fólie a necháme v chladničke stuhnúť. Po stuhnutí krájame 3 – 5 milimetrové  plátky, poukladáme ich na papier a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút.

 Aj zvyšky môžeme využiť – premiešame ich zľahka, aby sme dosiahli mramorový efekt, zrolujeme do valca, poprášime práškovým cukrom, zabalíme  do fólie a necháme stuhnúť. Nakrájame na plátky 3 mm a pečieme pri 180 stupňov 10 minút..

Maspoma

Šéfkuchár: Kamila a Pavel | Recept z epizódy: 01. 06. 2014

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu


NOVÁ, V PORADÍ UŽ 6. KNIHA RECEPTOV Z OBĽÚBENEJ TELEVÍZNEJ RELÁCIE

Novú knihu si môžete objednať v kníhkupectvách Martinus a Panta Rhei.