Vianočná plnená morka s gaštanmi - Tajomstvo mojej kuchyne

Vianočná plnená morka s gaštanmi

Decodom

Morku umyjeme, očistíme a nasolíme. Krídla, vnútornosti a krk opečieme spolu s nakrájanou mrkvou a ½ cibule. Dochutíme ajvarom, červeným vínom, zalejeme vodou a povaríme.

Na plnku nakrájame pečienku, toastový chlieb a zalejeme smotanou. Pridáme druhú polovicu cibule, hrsť nasekaných hrozienok a sušených sliviek, trochu masla, vajcia a na kocky nakrájaný tvrdý syr. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom, čiernym korením a bylinkami. Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme morku. Položíme ju do pekáča s omáčkou, pridáme bobkový list a morku ešte pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov Celzia približne 1 až 1 ½ hodiny (podľa veľkosti morky). Pred dokončením potrieme javorovým sirupom alebo medom.

Pri varení a pečení odporúčame použiť skvelé kuchynské pomôcky Tescoma.
Pozrieť katalóg

Ružičkový kel sparíme (2-3 minúty) v slanej vode, vyberieme a zalejeme ľadovou vodou. Rozoberie na lístky, ktoré pred podávaním opečieme na masle.

Na panvici skaramelizujeme cukor, pridáme uvarené gaštany a premiešame. Zalejeme hruškovou šťavou a zredukujeme. Na záver dochutíme trochou masla. Gaštany vyberieme a karamelom polejeme morku.

Hotovú morku naporcujeme a podávame s nakrájanou plnkou, opraženými kelovými lístkami a karamelizovanými gaštanmi.

Decodom

Šéfkuchár: Kamila a Pavel | Recept z epizódy: 16. 12. 2018

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu