Frgál - Tajomstvo mojej kuchyne

Frgál

Múku vsypeme do misy, pridáme soľ a cukor. Pripravíme kvások, ktorý spolu s vajcami, žĺtkami, tukom a zvyškom teplého mlieka pridáme do múky. Všetko dôkladne vymiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. Až cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na bochníky a znova necháme vykysnúť. Po vykysnutí rozvaľkáme valčekom na tenké koleso s priemerom 30 cm. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a natrieme náplň – 250-280 g (maková, tvarohová, slivková alebo hrušková). Nakoniec posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme tak, že múku, maslo a práškový cukor spracujeme na hmotu, ktorá sa dá mrviť. Takto pripravené frgále necháme znova nakysnúť. Až okraje nakysnú, pečieme 15 minút pri teplote 160 stupňov Celzia. Okraje musia byť zlatkavé, po upečení potrieme a pokvapkáme prepusteným maslom s rumom.
Náplne pripravujeme podľa svojej chuti, napr. makovú náplň si pripravíme tak, že zmiešame mak so slivkovým lekvárom a pridáme rum podľa chuti.

Šéfkuchár: Pavel Zedníček | Recept z epizódy: 30. 12. 2017

Pridajte komentár k receptu