Vianočná punčová torta - Tajomstvo mojej kuchyne

Vianočná punčová torta

Oddelíme žĺtky od bielkov, k žĺtkom prisypeme cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme rum, preosiatu múku s kypriacim práškom a spojíme do jednej hmoty. Nakoniec pridáme nasekané hrozienka a nasucho opražené vlašské orechy. Medzitým vyšľaháme sneh z bielkov, ktorý jemne a postupne zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne na 30 minút.

Kým sa korpus pečie uvaríme punč: Do uvareného čierneho čaju prilejeme červené víno, rum, citrónovú šťavu, pridáme cukor, koreniny a na kolieska nakrájané pomaranče a citróny. Varíme pod bodom varu asi 7-10 minút.

Ošúpeme pomaranče a nakrájame na tenšie mesiačiky. Na panvicu nasypeme 100 g trstinového cukru, keď sa rozpustí prilejeme asi 100 ml punču a necháme chvíľočku na miernom ohni prevrieť. Následne položíme do punču nakrájané pomaranče a povaríme ich v ňom pár minút.

Na krém vyšľaháme šľahačku, pridáme do nej jogurt, mascarpone, práškový trstinový cukor, škoricu a jemne a krátko spolu všetko prešľaháme.

Vychladnutý korpus rozkrájame na 4 pláty, každý poriadne navlhčíme punčom, potrieme škoricovým krémom a na krém poukladáme pomaranče, ktoré ešte prelejeme šťavou, v ktorej sa  varili a toto opakujeme  trikrát. Vrch torty potrieme krémom a môžete ním natrieť aj celú tortu. Dozdobíme podľa fantázie.

Šéfkuchár: Razija Trnačevič | Recept z epizódy: 16. 12. 2017

Pridajte komentár k receptu