Ingrediencie
- na rozkvas:
- 100 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie od Penam
- 80 g vody
- 50 g kvásku
- na cesto:
- rozkvas
- 300 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovania od Penam
- 170 g vody
- 10 g soli
- 10 g kryštálového cukru
- 40 g olivového oleja
- bylinky
- na krustu:
- 30 g ryžovej múky
- 30 g vody
- kvapka olivového oleja
- štipka cukru a soli
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Tigrí chlieb
Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske vo vode rozmiešame kvások a následne zamiešame múku. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 8-9 hodín. Do vykvaseného rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ, cukor a bylinky. Pomocou robota vypracujeme jemné cesto (na prvom stupni asi 5-6 minút). Následne pridáme olivový olej a cesto domiesime. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Počas tejto doby cesto raz preložíme.
Nakvasené cesto vyberieme na pracovnú dosku a stočíme do guľatého tvaru. Najjednoduchšie to ide, ak cesto z každej strany preložíme do prostriedku a spojíme. Následne otočíme spojom dole a pomocou rúk cesto vyťahujeme k sebe, pričom sa snažíme ho otáčať dookola. Stočený bochník preložíme na papierom vystlaný plech, prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny ( pri ideálnej teplota asi 23 stupňov).
Rúru rozohrejme na 190-200°C na horný spodný ohrev, pretože chceme, aby chlieb ostal jemný a mäkký. Kým bochník nakvasí, pripravíme krustu. V miske zmiešame všetky potrebné prísady tak, aby nám vzniklo cestíčko, ktoré sa dá natierať. Nakvasený chlieb pomocou štetca natrieme pripraveným cestíčkom a pečieme v rozohriatej rúre približne 25-30 minút.
Šéfkuchár: Petronela Boleková | Recept z epizódy: 27. 04. 2021
Ingrediencie
- na rozkvas:
- 100 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie od Penam
- 80 g vody
- 50 g kvásku
- na cesto:
- rozkvas
- 300 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovania od Penam
- 170 g vody
- 10 g soli
- 10 g kryštálového cukru
- 40 g olivového oleja
- bylinky
- na krustu:
- 30 g ryžovej múky
- 30 g vody
- kvapka olivového oleja
- štipka cukru a soli
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame