Tigrí chlieb - Tajomstvo mojej kuchyne

Tigrí chlieb

Maspoma

Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske vo vode rozmiešame kvások a následne zamiešame múku. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 8-9 hodín.  Do vykvaseného rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ, cukor a bylinky. Pomocou robota vypracujeme jemné cesto (na prvom stupni asi 5-6 minút). Následne pridáme olivový olej a cesto domiesime. Prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Počas tejto doby cesto raz preložíme.

Nakvasené cesto vyberieme na pracovnú dosku a stočíme do guľatého tvaru. Najjednoduchšie to ide, ak cesto z každej strany preložíme do prostriedku a spojíme. Následne otočíme spojom dole a pomocou rúk cesto vyťahujeme  k sebe, pričom sa snažíme ho otáčať dookola. Stočený bochník preložíme na papierom vystlaný plech, prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny  ( pri ideálnej teplota asi 23 stupňov).

Rúru rozohrejme na 190-200°C na horný spodný ohrev, pretože chceme, aby chlieb ostal jemný a mäkký. Kým bochník nakvasí, pripravíme krustu. V miske zmiešame všetky potrebné prísady tak, aby nám vzniklo cestíčko, ktoré sa dá natierať. Nakvasený chlieb pomocou štetca natrieme pripraveným cestíčkom a pečieme v rozohriatej rúre približne 25-30 minút.

Maspoma

Šéfkuchár: Petronela Boleková | Recept z epizódy: 27. 04. 2021

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu