Ruže z lístkového cesta - Tajomstvo mojej kuchyne

Ruže z lístkového cesta

Maspoma

Neošúpané jablká umyjeme, rozpolíme a nakrájame na plátky tenké asi 2 mm. Do misky dáme pol litra vody, polovicu šťavy z citróna a namočíme pokrájané jablkové plátky tak, aby boli celé ponorené. Necháme asi 5 minút postáť a vložíme na minútu do mikrovlnky ( plný výkon), aby jablká zmäkli a dali sa ohýbať, nesmú sa však rozpadať. Vylejeme vodu a jablkové plátky osušíme. V menšom kastróliku zmiešame marhuľový džem s vodou, premiešame a povaríme. Plát hotového lístkového cesta nakrájame na 6 rovnako širokých asi 7cm obdĺžnikov. Každý obdĺžnik potrieme rozriedeným džemom a poukladáme naň po dĺžke na jednu polovicu jablká v tesnom zákryte tak, aby trčali len oblúčiky, posypeme škoricovým cukrom, zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme tak, aby plátky jabĺk prečnievali cez okraj cesta a vytvárali ružu.
Ruže každú zvlášť poukladáme do vymasteného plechu na muffiny, posypeme ešte trochou škoricového cukru a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 40 minút. Hotové a vychladnuté ruže pocukrujeme a môžeme podávať.
postup šunkové/salámové:
Plát hotového lístkového cesta nakrájame na 6 rovnako širokých obdĺžnikov. Každý obdĺžnik potrieme kečupom a poukladáme naň po dĺžke na jednu polovicu cesta rozpolené šunkové a syrové plátky v tesnom zákryte tak, aby trčali len oblúčiky. Zvyšným cestom prekryjeme a zrolujeme tak, aby plátky šunky prečnievali cez okraj cesta a vytvárali ružu. Ruže každú zvlášť poukladáme do vymasteného plechu na muffiny, posypeme zeleninovým ochucovadlom a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 35 minút.
Hotové a vychladnuté ruže môžeme podávať.

Maspoma

Šéfkuchár: Karin Haydu | Recept z epizódy: 06. 11. 2022

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu