Slivkovo-orechový mrežovník - Tajomstvo mojej kuchyne

Slivkovo-orechový mrežovník

Maspoma

Postup mrežovník:   Hladkú múku, práškový cukor a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme na dosku. Pridáme  vajcia, zmäknutý stužený tuk a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na tri  časti a necháme odležať 10 minút na doske prikryté potravinárskou fóliou. Po uplynutí 10 minút jednu časť rozvaľkáme na pol centimetra hrubý plát a prenesieme na plech. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Nakrájané slivky rovnomerne rozložíme na vyvaľkané cesto. Podľa sladkosti sliviek ich posypeme kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a  mletou škoricou.   Druhý plát rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme nahrubo nasekanými vlašskými orechmi. Z tretej časti cesta formujeme tenké pásiky, z ktorých vytvárame mriežku. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia približne 20-25 minút.

Postup slivková redukcia: 

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Na panvičke rozpustíme kryštálový cukor na karamel. Do karamelu pridáme nakrájané slivky, trochu vody, kvapku octu a 50 g slivkového lekváru. Necháme podusiť, rozmixujeme, prepasírujeme a dochutíme limetkovou šťavou.  Na plytký tanier dáme slivkovú redukciu a položíme mrežovník.  Dozdobíme tepelne upravenou slivkou.

Maspoma

Šéfkuchár: Alena Kubliniaková | Recept z epizódy: 13. 11. 2016

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu