Bratislavské rožky na plech - Tajomstvo mojej kuchyne

Bratislavské rožky na plech

Maspoma

Do vlažného mlieka nadrobíme droždie, trocha cukru, rozmiešame a kvások necháme krátko odstáť. Prísady na cesto premiešame, pridáme kvások  a vymiesime cesto, ktoré potom zabalíme do fólie, uložíme do chladničky a pripravíme plnku. Vodu s cukrom varíme asi 5 minút na sirup. Potom do sirupového rozvaru nasypeme mletý mak, strúhanku, pridáme lekvár, citrónovú kôru, vanilku, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Podobne pripravíme aj orechovú plnku. Odpočinuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti (odporúčame odvážiť). Plnku rozdelíme na dve rovnaké časti. Všetky tri kúsky cesta rozvaľkáme na tenko, na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť. Prvý plát cesta položíme na plech, nanesieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme druhú polovicu plnky a na vrch položíme posledný plát cesta. Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke. Potrieme žĺtkom a necháme zaschnúť. Toto opakujeme tri krát. Uložíme asi na hodinu do chladničky. Pred pečením koláč na povrchu popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 25-30 minút, resp. do zlatohneda. Po dopečení necháme koláč vychladnúť, nakrájame ho na menšie obdĺžnikové kúsky a podávame posypaný práškovým cukrom.

Maspoma

Šéfkuchár: Michaela Smolová | Recept z epizódy: 06. 02. 2022

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu