Švédska torta kráľa Oskara II. - Tajomstvo mojej kuchyne

Švédska torta kráľa Oskara II.

Decodom

Pripravíme dva plechy s papierom na pečenie, na ktoré položíme tortové formy bez dna s priemerom 24 cm.

V mise vyšľaháme bielky  s cukrom dotuha, prisypeme mleté mandle a opatrne, ale dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme na polovicu, nalejeme do tortových foriem a špachtľou rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 20 minút, resp. do zlatista.

Pripravíme  základ krému: Do kastrólika odvážime cukor a pridáme k nemu smotanu. Pre lepšiu vôňu dochutíme likérom a pomaly zohrievame, aby sa cukor rozpustil. Do zmesi  zašľaháme žĺtky a stále zohrievame, pri slabšej teplote, do zhustnutia. Zmes sa nesmie začať variť, aby sa žĺtky nezrazili. Zahustenú žĺtkovú zmes prelejeme do misky, ak nie je hladká, prepasírujeme ju cez sitko. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo izbovej teploty rozotrieme do peny a postupne k nemu po troškách pridávame žĺtkový krém. Vyšľaháme do hladka.

Na tanier položíme upečený tortový korpus a potrieme ho „menšou  polovicou“ krému. Na vrch položíme druhý korpus,  potrieme krémom a krém rozotrieme aj po bokoch torty. Necháme v chlade stuhnúť.  Mandľové plátky opražíme na suchej panvici, zaprášime trochou práškového cukru a necháme skaramelizovať. Opraženými mandľami posypeme vrch aj boky torty.

Decodom

Šéfkuchár: Pavel Pospíšil | Recept z epizódy: 22. 12. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu


NOVÁ, V PORADÍ UŽ 6. KNIHA RECEPTOV Z OBĽÚBENEJ TELEVÍZNEJ RELÁCIE

Novú knihu si môžete objednať v kníhkupectvách Martinus a Panta Rhei.