Slivkový koláč - Tajomstvo mojej kuchyne

Slivkový koláč

Maspoma

Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme cca ½ hodiny odstáť. Potom vodu zlejeme a slivky zmiešame s rumom (prípadne s iným aromatickým alkoholom, alebo ak nechceme použiť alkohol tak použijeme rumovú arómu). Rúru si necháme vyhriať na 180 °C. Trstinový cukor vymiešame s celými vajíčkami, pridáme maslo, sirup a preosiatu múku spolu s jedlou sódou. Všetko spolu zmiešame. Nakoniec opatrne pridáme na menšie kúsky nakrájané slivky.

Korpus vylejeme do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej sme predtým umiestnili aj menšiu nádobu s vodou. Pečieme asi hodinu. Suroviny na sladkú polevu prehrejeme v menšom hrnčeku tak, aby sa maslo rozpustilo.

Ešte horúci korpus popicháme na niekoľkých miestach špáradlom a postupne na celý povrch nanesieme polevu. Vložíme do ešte horúcej vypnutej rúry a necháme pri pootvorených dvierkach postupne vychladnúť.

Môžeme podávať s čokoládovou ganážou, ktorú si pripravíme zo 100 g kvalitnej tmavej čokolády, 100 ml sladkej smotany a 1 PL masla. Všetko spolu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Vychladenou zmesou polejeme jednotlivé porcie, alebo len ozdobíme taniere.

Maspoma

Šéfkuchár: Beáta Karelová | Recept z epizódy: 15. 12. 2013

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu