Ingrediencie
- na cesto:
- 2 veľké pomaranče (najlepšie BIO)
- 65 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 300 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- na sirup:
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 160 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 1 pomaranč
- 1 PL masla
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Pomarančovo – mandľový koláč
Dva celé ošúpané pomaranče varíme na miernom ohni približne hodinu, resp. až kým budú mäkké. Necháme vychladnúť, nakrájame na drobné kúsky a rozmixujeme. V hlbšej mise rozmixujeme maslo (izbovej teploty) spolu s cukrom. Pridáme vajcia a opäť mixujeme do hladkej peny. Na záver prisypeme mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a rozmixované pomaranče. Všetko dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 160°C. Plech s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto. Pečieme približne 45 minút. Upečený koláč vyberieme po 5 minútach z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor, zalejeme vodou, pomarančovou šťavou a varíme, pokiaľ nezhustne. Pomaranč nakrájame na plátky rovnakej hrúbky, vložíme do vriaceho sirupu a varíme asi 15 minút. Uvarené skaramelizujeme na masle. Vychladnutý koláč potrieme sirupom a na vrch poukladáme karamelizované plátky. Na záver koláč posypeme práškovým cukrom.
Šéfkuchár: Peter Varga | Recept z epizódy: 08. 12. 2019
Ingrediencie
- na cesto:
- 2 veľké pomaranče (najlepšie BIO)
- 65 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 300 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- na sirup:
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 160 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 1 pomaranč
- 1 PL masla
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame