Makovo slivková babka - Tajomstvo mojej kuchyne

Makovo slivková babka

Rozkvas pripravíme tak, že  kvások, múku a vodu zmiešame a 9-12 hodín necháme pri izbovej teplote odležať. Ďalej suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odležať. Počas kysnutia cesto preložíme aspoň 2-krát. Následne ho necháme kysnúť ešte 2-3 hodiny.

Na plnku si uvaríme puding. Do uvareného a trocha vychladnutého pudingu primiešame mak, lekvár a cukor. Plnku rozotrieme na rozvaľkané cesto a na vrch poukladáme nakrájané slivky. Cesto zvinieme a pozdĺžne prerežeme asi 2 cm od konca. Vzniknú dve nohy, ktoré prepletieme, uložíme na vymastený plech  a necháme ešte 1 hodinu podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme v rúre pri teplote 220 stupňov Celzia asi 10 minút spolu s druhým plechom, do ktorého sme naliali vodu. Potom plech s vodou vyberieme  a pečieme pri 200 stupňoch Celzia približne 25 -30 minút.

Šéfkuchár: Kristína Králová | Recept z epizódy: 26. 11. 2017

Pridajte komentár k receptu