Ingrediencie
- na rozkvas:
- celý špaldový kvások
- 40 g špaldovej celozrnnej múky
- 40 ml vody
- na cesto:
- 85 g rozkvasu
- 70 g špaldovej múky
- 75 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 ml mlieka
- 20 g trstinového cukru
- 20 g roztopeného masla
- 1 g soli
- na plnku:
- 100 g pomletého maku
- ½ vanilkového pudingu
- 150 ml vody
- 25 g slivkového lekváru
- 25 g cukru
- slivky podľa chuti
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Makovo slivková babka
Rozkvas pripravíme tak, že kvások, múku a vodu zmiešame a 9-12 hodín necháme pri izbovej teplote odležať. Ďalej suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odležať. Počas kysnutia cesto preložíme aspoň 2-krát. Následne ho necháme kysnúť ešte 2-3 hodiny.
Na plnku si uvaríme puding. Do uvareného a trocha vychladnutého pudingu primiešame mak, lekvár a cukor. Plnku rozotrieme na rozvaľkané cesto a na vrch poukladáme nakrájané slivky. Cesto zvinieme a pozdĺžne prerežeme asi 2 cm od konca. Vzniknú dve nohy, ktoré prepletieme, uložíme na vymastený plech a necháme ešte 1 hodinu podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v rúre pri teplote 220 stupňov Celzia asi 10 minút spolu s druhým plechom, do ktorého sme naliali vodu. Potom plech s vodou vyberieme a pečieme pri 200 stupňoch Celzia približne 25 -30 minút.
Šéfkuchár: Kristína Králová | Recept z epizódy: 26. 11. 2017
Ingrediencie
- na rozkvas:
- celý špaldový kvások
- 40 g špaldovej celozrnnej múky
- 40 ml vody
- na cesto:
- 85 g rozkvasu
- 70 g špaldovej múky
- 75 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 ml mlieka
- 20 g trstinového cukru
- 20 g roztopeného masla
- 1 g soli
- na plnku:
- 100 g pomletého maku
- ½ vanilkového pudingu
- 150 ml vody
- 25 g slivkového lekváru
- 25 g cukru
- slivky podľa chuti
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame