CINNABON (kysnuté škoricové slimáky) - Tajomstvo mojej kuchyne

CINNABON (kysnuté škoricové slimáky)

Maspoma

V miske pomiešame múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový  extrakt, nahradíme kryštálový cukor vanilkovým.  Potom vlejeme roztopené (nie horúce) maslo, mlieko (nie studené) a zamiešame.  Nehnetieme, nemixujeme, iba zamiešame, aby vzniklo cesto odlepujúce sa od stien nádoby. Prikryjeme fóliou alebo uzavrieme do nádoby a necháme kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa  zdvojnásobí.  (Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude nám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať aj kysnúť kratšie s väčším množstvom kvasníc /na toto množstvo bežne 7,5g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia/.)

Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a poskladáme tak, že všetky štyri strany  cesta zložíme, aby ostal pomúčený bochník. Tento vytvarujeme a ľahko  rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypeme cukrovou zmesou a dochutíme podľa ľubovôle. Čo najviac krát zrolujeme po dĺžke a nakrájame na asi 3 – 4 cm hrubé kolieska. Tie poukladáme na vymastený plech a necháme 30 minút prikryté kysnúť na  mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni). Rúru si rozohrejeme  na 180°C.  Kolieska potrieme vajíčkom a dáme piecť.  Cinnabony sa môžu vo forme úplne spojiť, je to v poriadku. Pečieme približne 25 minút.  Ako krém na vrch môžeme použiť klasický vanilkový puding, ktorým ešte horúcu rolku zalejeme alebo glazúru z 2 šálok práškového cukru a 3 – 4 lyžíc mlieka. Prípadne polejeme krémom z mascarpone, vlažného masla, práškového cukru a 1 ČL vanilkového extraktu.  Na cesto môžeme pripraviť aj cukrovú zmes a pridať aj čokoládové vločky, alebo sušené ovocie, nutellu…

Maspoma

Šéfkuchár: Karin Haydu | Recept z epizódy: 31. 01. 2016

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu