Talianska šošovicová polievka - Tajomstvo mojej kuchyne

Talianska šošovicová polievka

Maspoma

Na troche masla opražíme  nadrobno nakrájanú pancettu a cesnak. Miešame, kým zavonia. Potom pridáme stopkový zeler a mrkvu nakrájané na drobné kocky a pražíme 3 minúty. Pridáme paradajky aj so šťavou a povaríme na miernej teplote približne 15 minút, aby zelenina zmäkla.  Medzitým umyjeme šošovicu, ktorú potom pridáme do hrnca, premiešame a zalejeme vývarom, ak treba pridáme aj vodu. Varíme prikryté na miernom plameni. Dĺžka varenia závisí od druhu šošovice. Podľa potreby podlievame ešte vodou. Talianska polievka by mala byť hustá. Pridáme soľ a korenie.

Nastrúhame si parmezán.  V mažiari roztlačíme čerstvý rozmarín s hrubou soľou a zmes zalejeme olivovým olejom. Keď je šošovica mäkká, pridáme do polievky maslo a nastrúhaný parmezán. Časť syra si necháme aj na posypanie na tanier. Na záver ešte pokvapkáme olivovým olejom z roztlačeného rozmarínu,  ktorý  polievke dodá krásnu vôňu.

Pozor!  Syr aj olivový olej sú slané, je dobré dosoliť až po ochutnaní.

Maspoma

Šéfkuchár: Jarmila Lajčáková Hargašová | Recept z epizódy: 11. 09. 2022

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu