Francúzsky chlieb so slaninkou - Tajomstvo mojej kuchyne

Francúzsky chlieb so slaninkou

Maspoma

Suroviny na štartér zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom a necháme na kuchynskej linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

K správne vykvasenému štartéru pridáme múku, vodu, soľ, cukor a slaninku. Suroviny zmiešame a následne pridáme aj olej. Vymiesime vláčne cesto, ktorého povrch je hladký a odliepa sa od stien misy. Takéto cesto prekryjeme fóliou a necháme kvasiť 1,5 hodiny. Následne cesto zľahka premiesime. Prekryjeme fóliou a necháme kvasiť ešte ďalšiu 1,5 hodinu.

Prenesieme ho na mierne pomúčenú pracovnú dosku, natiahneme oboma rukami do výšky a preložíme na polovicu  z každej strany. Vytvarujeme podľa tvaru ošatky a prikryté dáme finálne vykvasiť do škrobom vysypanej ošatky na 2 – 3 hodiny, alebo do zdvojnásobenia objemu. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia. Od začiatku nahrievania je v strede rúry umiestnený plech, na ktorom budeme piecť a na dne rúry je položený plech, ktorý bude slúžiť na zaparovanie. Keď máme rúru nahriatu, vykvasený chlieb vyklopíme na sádzaciu dosku, pofŕkame vodou, môžeme dozdobiť múkou a narezať žiletkou. Takto pripravený chieb prenesieme do rúry. Do spodného plechu vylejeme hrnček teplej vody. Takto pečieme chlieb 5 minút. Následne teplotu znížime na 230 stupňov Celzia, rúru pritom neotvárame a pečieme ešte 20 minút. Na posledných 5 minút rúru otvoríme a chlieb ešte pečieme s pootvorenými dvierkami. Upečený chlieb musí znieť po zaklopaní zospodu jasne duto.  Chlieb vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.

Maspoma

Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 13. 10. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu