Babičkine buchty - Tajomstvo mojej kuchyne

Babičkine buchty

Maspoma

Na prípravu štartéra zmiešame v mise všetky suroviny a prikryjeme potravinovou fóliou, aby  neobschol a kvások správne pracoval. Pri teplote 22 stupňov Celzia ho necháme kvasiť 9 – 12 hodín.

Suroviny na cesto pridáme k štartéru a vymiesime. S jemným a vláčnym cestom sa krásne pracuje a dobre sa odliepa od stien misy. Vďaka nastrúhanej citrónovej kôre aj krásne vonia.

Misu s cestom prekryjeme potravinovou fóliou a necháme 2 hodiny oddychovať pri izbovej teplote, aby sa naštartovalo kvasenie. Počas kvasenia cesto 1 – 2 krát v mise poprekladáme natiahnutím z jednej strany smerom na opačnú stranu. Cesto počas kvasenia zväčší svoj objem, potom ho vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pomocou vykrajovačky alebo pohárika vykrajujeme kolieska. V tomto recepte bol použitý pohár s priemerom 8 cm. Do stredu vykrojených koliesok dáme hustý lekvár (množstvo lekváru zvolíme podľa toho, či máme radi veľa alebo menej lekvárové buchty). Zvolíme  lekvár alebo hustý džem, príliš riedky by nám z buchiet vytiekol. Cesto s lekvárom zabalíme tak, že prstami zatlačíme ich okraje. Takto zlepené buchty poukladáme spojom nadol na plech pokrytý papierom na pečenie (alebo do vymastenej jenskej misy). Buchty umiestňujeme na plech s menšími medzerami, nakoľko pri ďalšom kvasení ešte podrastú. Celý plech s buchtami prekryjeme potravinovou fóliou a necháme prekvasiť cca 2 hodiny pri izbovej teplote.

Pri varení a pečení odporúčame použiť skvelé kuchynské pomôcky Tescoma.
Pozrieť katalóg

Rúru dáme vyhriať na 250 stupňov Celzia. Z plechu dáme dole fóliu a buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť do stredu rúry na 8 minút pri 250 stupňov Celzia. Následne znížime teplotu na 200oC a plech s buchtami prikryjeme alobalom. Pečieme asi 8 minút, potom odstránime alobal a buchty ešte dopekáme pri teplote 200 stupňov Celzia. Čas záleží podľa farby – až do zlatistého odtieňa buchiet.

Po vytiahnutí z rúry potrieme buchty rozpusteným maslom.

Maspoma

Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 17. 02. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu