Srnčie s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou - Tajomstvo mojej kuchyne

Srnčie s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou

Maspoma

Mäso odblaníme, nakrájame na valčeky, zviažeme špagátikom a opečieme zo všetkých strán. Mäso opečieme na oleji s maslom zo všetkých strán, vyberieme a začneme pripravovať omáčku.

Na omáčku použijeme vzniknutý výpek. Najskôr pripravíme odvar z korenia – korenie vložíme do menšieho hrnčeka, zalejeme studenou vodou, privedieme k varu, krátko povaríme, odstavíme a necháme vylúhovať asi 30 minút, scedíme. Zeleninu nakrájame na tenké plátky a cibuľu nadrobno. Najskôr na masti orestujeme koreňovú zeleninu, neskôr prisypeme cibuľu a restujeme do ľahko hnedej farby. Do takto pripraveného základu pridáme paradajkový pretlak, cukor, znížime teplotu a zľahka orestujeme. Nakoniec pridáme opečené mäso, drvené rajčiny, odvar z korenia, soľ a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia. Mäso vytiahneme a základ omáčky prepasírujeme, pridáme nastrúhaný perník, citrónovú šťavu a povaríme. Na záver do teplej omáčky vmiešame kúsky chladeného masla. Tým omáčku zjemníme a zľahka zahustíme.

Na žemľovú knedľu pripravíme kvások z trocha vlažného mlieka, droždia, cukru a múky a necháme vykysnúť pri teplote 37 stupňov Celzia. Do misky s múkou pridáme soľ, vajce, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme polotuhé vláčne, hladké cesto, ktoré sa nelepí. Žemľu nakrájame alebo natrháme na kusy a vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dva diely a tvarujeme bochníky, ktoré necháme nakysnúť. Vyvaľkáme knedle, ktoré znova necháme nakysnúť. Nakysnuté knedle varíme v osolenej vode približne 20 minút a po 10 minútach ich obrátime. Uvarené knedle rýchlo vyberieme, aby sa nezrazili a popicháme ich vidličkou.

Maspoma

Šéfkuchár: Petr Stádník | Recept z epizódy: 23. 09. 2018

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu