Ingrediencie
- na mäso:
- 750 g srnčieho chrbta
- 50 ml oleja
- 100 g masla
- 50 g bravčovej masti
- 1 väčšia cibuľa
- 1 mrkva
- ½ zeleru
- 200 g pasírovaných paradajok
- 35 g paradajkového pretlaku
- nové korenie celé
- čierne korenie celé
- 3 bobkové listy
- škorica celá
- badián
- 3-4 klinčeky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 20 g krupicového cukru
- šťava z citróna
- soľ
- 50 g perníka na strúhanie
- na žemľovú knedľu:
- 500 g hrubej múky
- 225 ml mlieka (1,5%)
- 10 g kvasníc (+ troška cukru, múky, mlieka na kvások)
- soľ
- 25 g vajec
- 90 g bieleho pečiva ( žemlí)
- 35 g masla
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Srnčie s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou
Mäso odblaníme, nakrájame na valčeky, zviažeme špagátikom a opečieme zo všetkých strán. Mäso opečieme na oleji s maslom zo všetkých strán, vyberieme a začneme pripravovať omáčku.
Na omáčku použijeme vzniknutý výpek. Najskôr pripravíme odvar z korenia – korenie vložíme do menšieho hrnčeka, zalejeme studenou vodou, privedieme k varu, krátko povaríme, odstavíme a necháme vylúhovať asi 30 minút, scedíme. Zeleninu nakrájame na tenké plátky a cibuľu nadrobno. Najskôr na masti orestujeme koreňovú zeleninu, neskôr prisypeme cibuľu a restujeme do ľahko hnedej farby. Do takto pripraveného základu pridáme paradajkový pretlak, cukor, znížime teplotu a zľahka orestujeme. Nakoniec pridáme opečené mäso, drvené rajčiny, odvar z korenia, soľ a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia. Mäso vytiahneme a základ omáčky prepasírujeme, pridáme nastrúhaný perník, citrónovú šťavu a povaríme. Na záver do teplej omáčky vmiešame kúsky chladeného masla. Tým omáčku zjemníme a zľahka zahustíme.
Na žemľovú knedľu pripravíme kvások z trocha vlažného mlieka, droždia, cukru a múky a necháme vykysnúť pri teplote 37 stupňov Celzia. Do misky s múkou pridáme soľ, vajce, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme polotuhé vláčne, hladké cesto, ktoré sa nelepí. Žemľu nakrájame alebo natrháme na kusy a vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dva diely a tvarujeme bochníky, ktoré necháme nakysnúť. Vyvaľkáme knedle, ktoré znova necháme nakysnúť. Nakysnuté knedle varíme v osolenej vode približne 20 minút a po 10 minútach ich obrátime. Uvarené knedle rýchlo vyberieme, aby sa nezrazili a popicháme ich vidličkou.
Šéfkuchár: Petr Stádník | Recept z epizódy: 23. 09. 2018
Ingrediencie
- na mäso:
- 750 g srnčieho chrbta
- 50 ml oleja
- 100 g masla
- 50 g bravčovej masti
- 1 väčšia cibuľa
- 1 mrkva
- ½ zeleru
- 200 g pasírovaných paradajok
- 35 g paradajkového pretlaku
- nové korenie celé
- čierne korenie celé
- 3 bobkové listy
- škorica celá
- badián
- 3-4 klinčeky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 20 g krupicového cukru
- šťava z citróna
- soľ
- 50 g perníka na strúhanie
- na žemľovú knedľu:
- 500 g hrubej múky
- 225 ml mlieka (1,5%)
- 10 g kvasníc (+ troška cukru, múky, mlieka na kvások)
- soľ
- 25 g vajec
- 90 g bieleho pečiva ( žemlí)
- 35 g masla
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame