• nove-pernik-siroka

Suroviny

Medovníčky

na cesto (cca 3 plechy):

800 g hladkej múky

200 g medu

300 g práškového cukru

3 PL kakaa

2 KL jedlej sódy

2 KL perníkového korenia

1 KL škorice

100 g stuženého tuku

3 vajcia

na polevu:

1 bielok

170 g práškového cukru

1 KL Solamylu

1 PL citrónovej šťavy

na potieranie 1 vajce + žĺtok + trošku vody

Medovníkové chalúpky

na cesto:

800 g hladkej múky

4 PL medu

300 g práškového cukru

5 vajec

¾ vrecka perníkového korenia

¼ KL jedlej sódy

1 KL škorice

na hmotu na spájanie dielov a zdobenie:

3 bielky

10 kopcovitých PL práškového cukru

1 PL octu

na potieranie dielov chalúpky – žĺtky rozmiešané s troškou vody

špajdle na spevnenie stropu

Partner relácie



Divákom odporúčame

Vianočné medovníčky a Medovníkové chalúpky

Šéfkuchár: Peter Pavlis

Medovníčky

Postup:   Tuk roztopíme a necháme vychladnúť. Zmiešame preosiatu hladkú múku, práškový cukor, kakao, sódu, škoricu a perníkové korenie. Do zmesi pridáme med, celé vajcia a vychladnutý tuk. Vypracujeme cesto – najlepšie rukou, kým sa nelepí. Cesto vložíme aspoň na pol hodinu až hodinu do chladničky. Po vybratí z chladničky ho necháme chvíľu (10-15 min.) pri izbovej teplote. Po častiach rozvaľkáme (na pomúčenej doske)  rovnomerne na hrúbku asi 5mm. Vykrajujeme formičkami  s vianočnou tematikou . Na dno plechu dáme papier na pečenie. Vykrojené ukladáme na  plech, potrieme rozmiešaným vajcom so žĺtkom a vodou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 8-10 minút. Ešte horúce opäť potrieme. Po vychladnutí zdobíme polevou vloženou do cukrárenského vrecka, prípadne trubičiek na zdobenie a čiary ťaháme tesne nad povrchom medovníčka.

Postup poleva: V miske rozmiešame – ručne vidličkou – bielok do ktorého pridávame aspoň 3x preosiaty práškový cukor. Medzi pridávaním cukru zamiešame Solamyl. Postupne zamiešame citrónovú šťavu. Na zdobenie čiarami musí byť hmota pomerne hustá (keď ponoríme do nej prst a zdvihneme ho musí zostať na ňom stáť špic).   Podľa veľkosti bielka pridáme cukor alebo citrónovú šťavu.

Medovníkové chalúpky

Postup:   Zmiešame preosiatu múku, práškový cukor, perníkové korenie, sódu a škoricu. Pridáme med a vajcia. Vypracujeme tuhé cesto – rukou. Nič nepridávať,  aj keď sa zdá, že materiál sa nespojí. S cestom môžeme hneď pracovať.

Vopred si pripravíme šablónu na chalúpku. Z uvedeného množstva cesta je možné spraviť dve väčšie a tri menšie chalúpky. Z cesta odoberáme kúsky, ktoré  rozvaľkáme na hrúbku približne 1- 1,5 mm. Dosku musíme múčiť a cesto obracať, aby sa neprilepilo. Postupne prikladáme jednotlivé diely šablóny a kolieskom vykrajujeme. Prvú je dobré vkrojiť podstavu – nemusí byť  pravidelná – na nej bude stáť chalúpka, stromčeky, postavička. Vykrojíme 2x strechu, 2x bočné diely, 1x strop (veľkosť ako zadná časť chalúpky bez okienok), 1x predná časť s dverami, 1x zadná časť, 2x vykrojený diel komína a 2x rovný diel komína. Na plech dáme papier na pečenie a ukladáme jednotlivé diely chalúpky. Potrieme žĺtkami rozmiešanými s trochou vody. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 5-7 min. Upečené ukladáme na rovnú plochu a po vychladnutí spájame. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého zamiešame preosiaty cukor a ocot. Hmota musí byť hustá. Na podstavu položíme 4 základné diely  – boky, predná a zadná časť,  na ich hrany cukrárenským vreckom s väčším otvorom (3mm) nanesieme pripravenú hmotu. Postupne ich navzájom spojíme. Po zatuhnutí nanesieme na horné hrany  hmotu, položíme  na  ňu špajdle, opäť hmotu a strop. Necháme opäť zatuhnúť , na okraje stropu a hrany bočných dielov nanesieme hmotu  a opatrne priložíme diely strechy. Po zatuhnutí prilepíme komín a kométu. Po vytvrdnutí zdobíme.

Recept z epizódy: 27. 11. 2016

Odporučte recept Vašim priateľom



Email This Page


Pridajte komentár k receptu