Veľkonočné medovníčky - Tajomstvo mojej kuchyne

Veľkonočné medovníčky

Maspoma

Do väčšej misy si zmiešame všetky sypké ingrediencie – múku, sódu, škoricu, koreniny, okrem cukru. V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, pridáme cukor, rozmiešame a zahrejeme, aby sa cukor aspoň čiastočne rozpustil, pridáme med, dobre premiešame a za stáleho miešania (nesmie prihorieť!) privedieme do varu. Potom uvarenú hladkú hmotu nalejeme do dobre rozmiešanej sypkej zmesi a varechou zamiešame tak, aby sa zmes spojila. Necháme mierne vychladnúť, ale ešte do teplého zapracujeme rukami 2 celé vajcia. Cesto vypracujeme v závere už na doske tak, aby bolo úplne hladké. Dáme ho do uzatvorenej nádoby na 2 hodiny do chladničky. Potom už len vyvaľkáme a vykrajujeme. Pečieme na papieri pri teplote asi 170 stupňov podľa hrúbky asi 7 – 10 minút.
Až po vybratí ešte horúce na plechu potrieme dobre rozšľahaným vajíčkom. Ukladáme na celkom rovnú plochu, lebo čerstvé sa ľahko zdeformujú. To hrozí aj neskôr, takže je dôležité aj ich uloženie. Čerstvé ich nedávame ani na seba.
Zdobíme podľa fantázie:   Na zdobenie zmiešame 1 bielok s práškovým cukrom, troškou citrónovej šťavy 1/2 KL Solamylu. Množstvo podľa oka aby vznikla zmes , ktorou sa dá kresliť na perníčky.

Maspoma

Šéfkuchár: Zora Žatková | Recept z epizódy: 20. 03. 2016

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu