• nove zabijackacalamada siroka

Suroviny

1 kg bravčového mäsa (pliecko, stehno, bôčik)
2 cibule
soľ
asi 10 ks celého čierneho korenia
asi 4 ks nového korenia
asi 4 ks bobkového listu
rasca celá
bravčová masť podľa potreby
v prípade potreby cesnak
ovar
na čalamádu:
3 kg bielej kapusty
2 kg uvarenej červenej repy
1 kg cibule
chren podľa chuti
na nálev:
1,5l vody
0,5l octu
200 g cukru
1 bal. rasce
nové korenie

Partner relácie

Pečené zabíjačkové mäso s čalamádou

Šéfkuchár: Zuzana Grežďová

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kúsky a cibuľu na hrubé plátky. Mäso dáme piecť do nízkej rajnice, obraciame ho, aby sa zatiahlo. Ak je príliš chudé, pridáme bravčovú masť a ovar. Mäso osolíme, pridáme tretinu cibule, celé čierne korenie, nové korenie, celú rascu a bobkový list. Môžeme pridať aj cesnak vcelku. Podlejeme vodou, prípadne ešte ovarom a dusíme na strednom ohni približne 1-1,5 hodiny, podľa potreby podlievame. Keď je mäso mäkké, prestaneme ho podlievať a začneme ho opekať. Obraciame ho zo všetkých strán, aby bolo do hneda opečené. Na konci pridáme zvyšnú cibuľu, príp. aj cesnak. Podávame s chlebom, čalamádou, nakladanými uhorkami, chrenom a pod.
Kapustu nakrájame na rezance a cibuľu na mesiačiky. Červenú repu povaríme, ale nie do mäkka. Potom ju nastrúhame na hrubšom strúhadle. Zmiešame s kapustou a cibuľou. Môžeme pridať aj nastrúhaný chren. Pripravíme si nálev z uvedených surovín, ktoré chvíľku povaríme. Nálevom zalejeme kapustu, cviklu a cibuľu. Ak budeme plniť do fliaš a sterilizovať, necháme odležať 1-2 hodiny. Sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch Celzia. Ak chceme podávať čerstvé , pripravíme 1-2 dni vopred.

Recept z epizódy: 22. 01. 2017

Odporučte recept Vašim priateľom



Email This Page


Pridajte komentár k receptu