Nakladaná kvasená zelenina - Tajomstvo mojej kuchyne

Nakladaná kvasená zelenina

Maspoma

Postup: Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame. Čím hrubšie, tým dlhšie kvasí. Použijeme asi 2% soli z objemu zeleniny. Natlačíme ju do kameninovej alebo porcelánovej nádoby a zaťažíme. Medzi zeleninou a závažím nesmie zostať vzduch. Po chvíli zelenina pustí šťavu. Pri suchších druhoch (Hokkaido, kaleráb) pridáme asi 10 % objemu vody. Zelenina musí byť celý čas pod hladinou tekutiny asi tak 2 cm, inak sa prístupom vzduchu pokazí. Ak je veľmi teplo a šťava sa odparuje, dolejeme vodu. Necháme stáť pri izbovej teplote 5-7 dní a pravidelne kontrolujeme. Počas kvasenia vzniká pena, ktorá sa po vykvasení stratí. Správne vykvasená zelenina zostáva chrumkavá. Hotovú zeleninu preložíme do 7 dcl pohárov a dáme do chladničky. Zelenina musí byť stále pod hladinou šťavy. V chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov. Konzumujeme pravidelne v malých dávkach samostatne, alebo primiešané do šalátov.

Maspoma

Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 13. 03. 2017

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu