Lávový koláčik - Tajomstvo mojej kuchyne

Lávový koláčik

Maspoma

Postup: Maslom vymažeme a kakaom vysypeme keramické formičky alebo plech na muffiny. Odložíme ich do chladničky, aby zatuhli. Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť. Stačí len toľko, aby zmes nebola úplne horúca. Čím kvalitnejšia čokoláda, tým lepšie, dobre je aspoň 70-75%. Vajcia (4 celé vajcia + 4 žĺtky) a cukor vyšľaháme do peny. Bielky, ktoré nespotrebujeme, odkladáme do mrazničky a neskôr využijeme na niečo iné. K žĺtkovej pene postupne primiešame múku a nakoniec aj rozpustenú čokoládu s maslom. Z chladničky vyberieme formičky, resp. plech na muffiny a naplníme ich zmesou. Plníme len asi do 2/3, pri pečení trochu zväčšia objem.
Keď nám zostane trocha cesta navyše, môžeme ho pokojne odložiť do chladničky a upiecť si čerstvý lavacake na ďalší deň.
Čas pečenia je pri tomto recepte dôležitý. Stačí minúta navyše a vnútro už nebude tekuté, ale rôsolovité. Stačí ďalšia minúta a z lávového koláča bude obyčajný muffin. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°Celzia, cca 7-9 minút. Čas pečenia je orientačný, treba si to odsledovať. Koláčik vyberieme z rúry vtedy, keď sa nám zdá, že by sa mal ešte malú chvíľku piecť. Na vrchu by mal byť trošku trasľavý. Hotový je zvonka upečený a čokoláda – láva nám z neho krásne, pomaly vytečie.
Lávový koláčik podávame so zmrzlinou alebo creme fraiche a s drobným ovocím.

Maspoma

Šéfkuchár: Kamila Magálová | Recept z epizódy: 22. 04. 2017

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu