• FP8A2509

Suroviny

na cesto:
1 a ¼ pohára polohrubej múky
¼ pohára (30g) mletých mandlí
¼ pohára (30g) nesladeného kakaového prášku
¼ pohára (50g) kryštálového cukru
¼ ČL soli
110 g studeného masla nakrájaného na kocky
1 ČL vanilkového extraktu Dr.Oetker
1 vajce
1-2 PL studenej vody
surová fazuľa (na pečenie)
na karamel:
1 a ½ pohára (300g) kryštálového cukru
½ pohára vody
½ pohára (120g) sladkej smotany
5 PL (70g) masla
1 ČL soli
na čokoládovú polevu:
½ pohára (120 ml sladkej smotany)
2 čokoládové polevy Dr. Oetker
hrubozrnná soľ na posypanie
punčová zmrzlina

Partner relácie

Čokoládový koláč so slaným karamelom

Šéfkuchár: Kamila Magálová

Postup: Vo veľkej mise zmiešame múku, mandle, kakao, soľ a cukor. Primiešame maslo, ďalej pridáme vajíčko, vanilkový extrakt a znova premiešame. Prilejeme vodu a dokončíme cesto, ktoré zabalíme do fólie, utlačíme na placku a dáme do chladničky minimálne na 30 minút, najlepšie však cez noc. Vymastíme tortovú formu s priemerom 26 cm. Cesto rozvaľkáme na doske alebo cez fóliu na kruh s priemerom väčším než je forma. Preložíme do formy a dáme chladiť na 30 minút. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, posypeme fazuľou a pečieme na „slepo“ pri 180 stupňoch Celzia asi 10-15 minút. Odstránime fazuľu aj papier, vrátime späť do rúry na ďalších 10-15 minút. Pred plnením necháme vychladnúť.
Na karamel si do hrnca dáme vodu a cukor. Na miernom plameni varíme bez miešania, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nezíska karamelovú farbu. Hrniec odstavíme a pridáme smotanu, vrátime späť a varíme 1-2 minúty za stáleho miešania. Odstavíme, pridáme maslo, soľ a znova premiešame. Vychladnuté nalejeme na tuhý korpus a necháme tuhnúť 4-5 hodín.
Na polevu si necháme zovrieť smotanu, keď bublinkuje pridáme čokoládovú polevu, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom polevu nalejeme na vychladnutý koláč a zatuhnutý karamel. Necháme ešte zatuhnúť 2-3 hodiny a posypeme zrniečkami hrubozrnnej soli.
Podávame s punčovou zmrzlinou.

Recept z epizódy: 04. 06. 2017

Odporučte recept Vašim priateľom



Email This Page


Pridajte komentár k receptu